• Alle leeftijden

Een filmische ode aan een van de meest legendarische en baanbrekende gedichten allertijden, met onder andere Ilja Pfeijffer en muziek van Blaudzun.

Credits

Regie
Chris Teerink
Cast
Ilja Leonard Pfeijffer
Genre
documentaire
Speelduur
105
Land
Nederland
Taal
Engels

Storyline

The Waste Land van T.S. Eliot (dit jaar precies honderd jaar oud) inspireert nog dagelijks schrijvers, songwriters en filosofen: van Stephen King tot Bob Dylan en Nick Cave tot Francis Ford Coppola. The Waste Land is een film die diep ingaat op het complexe weefsel van het beroemde gedicht. Eliot schreef een gedicht als een lappendeken en citeert uit Dante, het boeddhisme en het hindoeïsme. Teerink laat in deze foto-film – met een prachtige soundtrack van Blaudzun – zien hoe de draden van Eliots gedicht nog dwars door ons heden lopen, en hoe de crises en onzekerheden van toen resoneren met de huidige klimaatverandering, politieke instabiliteit en de zoektocht naar ‘nieuwe’ betekenis in een snel veranderende wereld. We zien hoe het vooruitgangsdenken letterlijk stokt aan de grenzen van de maatschappij.

Duiders in dit landschap zijn oa schrijvers als Chris Keulemans en Ilja Leonard Pfeijffer, de bedenker van het basisinkomen econoom Guy Standing, celebrity socioloog Richard Sennett en “Gandhi of grain” Vandana Shiva.

De film raakt zowel aan de teleurstelling over de wereld van 100 jaar geleden als aan die van nu, maar is vooral ook een enorm rijke visuele en auditieve ervaring over de mens in al zijn ontzagwekkende en verbazingwekkende creativiteit, intellect en ondernemingslust. The Waste Land is overal en voert je van het grootstedelijke Londen naar het niemandsland in de Mojavewoestijn, en van het Italië van Ilja Leonard Pfeijffer langs de Poolse grens, tot aan India toe.

'Uniek, ritmisch verslag'
Trouw

‘The Waste Land’: lappendeken van indrukken en interpretaties van het beroemde gedicht van T.S. Eliot

Met een verrassende vorm en een soundtrack van Blaudzun onderzoekt deze documentaire hoe het wereldberoemde gedicht The Waste Land van T.S. Eliot resoneert in het heden.

Lees verder

© Het Parool