Te zien vanaf 27 juni 2024
  • Kijkwijzer 6
  • Angst
  • Groftaalgebruik

Michelle Williams houdt haar spel ontroerend klein als kunstenares Lizzy, die een balans moet zien te vinden tussen haar passie en alledaagse verplichtingen.

Credits

Regie
Kelly Reichardt
Cast
Michelle Williams, André 3000, Hong Chau
Genre
drama
Speelduur
107
Land
VS
Taal
Engels

Storyline

In haar nieuwe film gaat Kelly Reichardt (First Cow) voorbij aan de gebruikelijke romantisering van het kunstenaarsbestaan als een kwellende zoektocht naar het sublieme. Voor haar hoofdpersoon Lizzy is het vinden van een balans tussen passie en alledaagse verplichtingen al lastig genoeg.
Zwijgend en geconcentreerd werkt Lizzy aan haar keramiek; bescheiden van omvang, groot in expressie. Haar kunst is het tegendeel van die van Jo, de vriendin en collega van wie ze een bescheiden appartement huurt in Portland, Oregon. Jo is extraverter, populairder en nonchalanter. Showing Up is een film van weinig opzienbarende conflicten, die niettemin met veel inzicht het leven typeren van een kunstenares zoals er op de wereld miljoenen rondlopen: toegewijd aan hun gave, onverschillig ten aanzien van geld en roem, en voorbestemd voor een marginale plaats in de kunstgeschiedenis. Aan het slot valt toch ook Lizzy – aandoenlijk gespeeld door Michelle Williams, in haar vijfde film voor Reichardt – een vorm van genade ten deel; subtiel, maar diep ontroerend. Ook met André 3000 en Hong Chau. Showing Up ging in wereldpremiere in de competitie van Cannes in 2023. Nummer 10 in de Cahiers du Cinéma-lijst van beste films van 2023.