Documentaire Movies That Matter
Movies That Matter On Tour

Deep Rising

2023

Met adembenemende, haast buitenaardse beelden, en fantastische voice-over van Jason Momoa (AquamanGame of Thrones).

Credits

Regie
Matthieu Rytz
Genre
Documentaire
Speelduur
93
Land
VS
Taal
Engels
Ondertiteling
Engels / geen

Storyline

‘De toekomst is metaal,’ vertelt Gerard Barron, CEO van Deep Green Resources, potentiële investeerders. Zijn bedrijf ontwikkelt manieren om mangaanknollen van de oceaanbodem naar boven te halen. Dit kan, claimt hij, de deur openen naar een duurzame planeet. Volgens hem kunnen deze diepzeeschatten de wereldwijde hausse aan elektrische auto’s volledig van energie voorzien.

Barrons groene pitch kan op veel enthousiasme rekenen. Maar experts als marien geoloog Sandor Mulsow zijn fel tegen mijnbouw op de oceaanbodem. De mineralen zijn cruciaal voor de biodiversiteit in de oceaan – die op haar beurt cruciaal is voor het leven op aarde. Bovendien is vastgelegd dat de diepzee ‘gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid’ is – ofwel: eigendom van ons allemaal. Maar de organisatie die deze status moet verdedigen, lijkt heel makkelijk te manipuleren. En wordt er naar de inheemse bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea, wier levensonderhoud door de praktijk wordt bedreigd, überhaupt geluisterd?

 

Movies that Matter organiseert met haar On Tour-programma filmvertoningen en verdiepingsprogramma’s door het hele land én online. Ze werken hierbij samen met uiteenlopende organisaties en bedrijven. De stichting organiseert onder andere ook het jaarlijkse Movies that Matter festival in Den Haag. 

With the On Tour program, Movies that Matter organises screenings with in-depth programmes in The Netherlands and online. They do this in collaboration with a diverse array of organisations and companies. Among other things, the foundation also organises the annual Movies that Matter Festival in The Hague.