Documentaire Muziek

Ennio

  • Kijkwijzer 12
  • Angst
  • Geweld
  • Groftaalgebruik

Dit is het verhaal van de maestro.

Credits

Regie
Giuseppe Tornatore
Speelduur
156
Land
Italië
Taal
Engels, Italiaans
Ondertiteling
Nederlands

Storyline

In deze imposante documentaire nemen grootheden uit de film- en muziekwereld, maar ook Morricone zelf, ons mee door zijn bewogen leven. Hoe hij als jongetje trompet moest leren spelen in de voetsporen van zijn vader. Zijn eerste succes als voormalig schoolvriend Sergio Leone hem in 1964 vraagt muziek te schrijven voor A Fistful of Dollars. Het begin van een carrière die onvergetelijke scores opleverde voor films als The Good The Bad and The Ugly, Once upon a Time in the West, The Untouchables van Brian De Palma en Cinema Paradiso van Giuseppe Tornatore.
Tornatore, voor wie Ennio ook alle muziek verzorgde, reisde voor deze documentaire vijf jaar over de hele wereld en sprak met onder meer Wong Kar Wai, Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Clint Eastwood en Bruce Springsteen. Tegelijk krijgen we een inkijkje in het leven van Ennio, die zich lang schaamde dat hij muziek schreef voor films. In 2007 kreeg hij pas erkenning met een ere-Oscar “voor zijn grandioze en veelzijdige bijdragen aan de kunst van de filmmuziek.” Ennio Morricone overleed in 2020 en liet meer dan 500 composities na voor film en TV, meer dan 100 klassieke werken en verkocht meer dan 70 miljoen platen tijdens zijn 70-jarige carrière.

Kletsen Over Films – Western

ENNIO is een schitterende muzikale documentaire over de gevierde componist wiens muziek al heel vaak door onze zalen schalde. Speciaal als ode aan Morricone kletsen Gideon en Govert over hun favoriete genre: de spaghettiwestern, en dan het liefst met een soundtrack van Ennio. Bij Gideon werd dit zelfs met de paplepel ingegoten door de oude baas. Essential viewing.