met Barend de Voogd

De Filmfabriek, Profilti 1929 – 1933

Tickets za 15 jul
za 15 jul
11:00
Kijkhuis 1
Kies een datum

Haagse filmgeschiedenis in beeld en een stukje Leidse trots.

Credits

Regie
Barend de Voogd
Speelduur
75

Storyline

‘FILMFABRIEK’ stond er met dikke letters boven de hoge atelierdeuren aan de Haagse Koningin Sophiestraat. Vanaf 28 mei 1929 was daar het hoofdkwartier van ‘Nederland in Klank en Beeld’; het eerste Nederlandse bioscoopjournaal met geluid, dat zou uitgroeien tot de belangrijkste concurrent van het Polygoonjournaal.

Filmjournalist Barend de Voogd dook in de Nederlandse (film)archieven en legde deze bijzondere geschiedenis vast in zijn boek ‘De Filmfabriek, Profilti 1929-193‘. Het werd een persoonlijke ontdekkingstocht – zijn grootvader Abraham was tot 1933 directeur van Profilti – maar vooral ook een fascinerende reis door de tijd. De successen en mislukkingen, de hoog oplopende concurrentiestrijd met Polygoon én de verbijsterende manier waarop het in 1933 allemaal ten einde kwam: het staat allemaal in het boek. En de Voogd weet natuurlijk als geen ander raad met deze verhalen.

Op 15 juli komt hij naar Kijkhuis om ons filmgeschiedenisles te geven, en daar hoort een stukje Leidse trots erbij. Profilti schoot namelijk destijds ook een item in Leiden, over Leiden. Deze korte film staat op het programma, inclusief inleiding door Sigrun Brouwer (Erfgoed Leiden). Een ochtend voor liefhebbers van film, Leiden én mooie oude plaatjes dus.

 

 

Over Barend de Voogd
Barend de Voogd schreef voor De Filmkrant, Holland Film Nieuws, Preview en Schokkend Nieuws
filmmagazine, waarvan hij jarenlang hoofdredacteur is geweest. Hij schreef Tot de laatste akte!,
een fraai koffietafelboek over particuliere verzamelaars van 35mm-film, dat in 2018
genomineerd werd voor de Louis Hartlooper Prijs voor de beste filmpublicatie.

 

(Na afloop zal Barend in de foyer zijn boeken verkopen en signeren.)