Keti Koti

12 Years A Slave

2014
  • Kijkwijzer 16
  • Geweld
  • Groftaalgebruik

Credits

Regie
Steve McQueen
Cast
Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt en Lupita Nyong’o
Genre
Drama, biografie
Speelduur
134
Land
VS, Verenigd Koninkrijk
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

Storyline

12 YEARS A SLAVE is de verfilming van de gelijknamige memoires van Solomon Northup uit 1853. Solomon Northup was een vrije zwarte man met een groot muzikaal talent, die met zijn gezin in het ‘geëmancipeerde’ noorden van de V.S. woonde. Tot hij werd ontvoerd en verkocht als slaaf. Twaalf jaar lang probeerde hij duidelijk te maken dat hij een vrij man is, terwijl hij ondertussen de gruwelijkheden van het leven als slaaf moet ondergaan, dromend van een terugkeer naar huis. Winnaar van drie Oscars. Geregisseerd door Steve McQueen, met een sterrencast bestaande uit onder meer Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o, Paul Dano, Brad Pitt en Quvenzhané Wallis.

 

Dit jaar is het 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft. In Nederland vieren en herdenken we dat op 1 juli met Keti Koti, een van oorsprong Surinaamse feestdag.

De naam ‘Ketikoti’ komt uit het Sranantongo en betekent ‘ketenen gebroken’. In Trianon vertonen we rond Keti Koti in samenwerking met Songs of Freedom twee films van regisseurs die die twee woorden als geen ander kunnen verbeelden.

 

Ook te zien in deze special